Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.

We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één. Wanneer de vergroting kleiner is dan één, spreken we over een close-up. Of anders gezegd: wanneer het beeld op film/sensor groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie.

(bron: Wikipedia)

Themagroep macro

Macrofotografie geeft ons vaak een ander beeld van het gewone. Zo sterk ingezoomd laat vaak dingen zien die bijzonder zijn en voor het blote oog onzichtbaar.

Scherptediepte speelt in de beelden vaak een belangrijke rol. Soms wil je meer scherptediepte dan normaal haalbaar. Daar biedt focus-tracking een oplossing voor.

Zowel macrofotografie en focus-tracking vraagt aandacht om het in de vingers te krijgen. Binnen AFV de Veluwe is er best veel belangstelling voor, zodat deze themagroep is gestart om aan deze vraag te voldoen.

 

Clubavond

Gezellige avond als afsluiting van dit jaar en de themagroep macro presenteert haar foto's van de opdrachten en zij bespreken wat zij hebben geleerd in deze themagroep. 

 

Kievitsbloem

Deze bloem is een prachtige kapstok om met een klein groepje lentebloemen in beeld te brengen. Het kan op diverse plekken en momenten. Dus meld je aan en vraag anderen of laat je verrassen.

Het idee is dit: meld je aan als je mee wil doen. Graag iemand erbij die het vaker gedaan heeft.
De coördinatie van de werkgroep natuur stuurt de mailadressen naar alle aanmelders. Daarmee ligt ook het initiatief bij de aanmelders.

Themagroep macro - Voorjaar

Focus stacking is een van de nieuwe technieken op camera's. Maar hoe doe je dat? Enkele leden weten er veel van, veel leden willen het proberen. Hier willen we kennis overdragen en resultaten tonen.

Velen stoeien met de scherptediepte. En zeker als het licht beperkt is. Het bekendste voorbeeld is de paddenstoel in het donkere bos. Daar hebben de camera bouwers wat op gevonden.

Alleen moeten we wel zelf ontdekken hoe dat op onze eigen camera werkt. En dan niet vergeten om ook nog een fraaie compositie en oog voor de achtergrond te hebben.